Tarifele RCA ar putea scădea după protestul transportatorilor. Cine va beneficia de noile prețuri?

Autor: Radu Țuțulan 15 ian. 2024 Știri auto
Tarifele RCA ar putea scădea după protestul transportatorilor. Cine va beneficia de noile prețuri?

De aproape o săptămână, un protest al transportatorilor perturbă traficul de la intrarea în Capitală. Drept urmare, tarifele RCA ar putea fi reduse pentru anumite categorii de vehicule, această măsură fiind luată în calcul de autorități pentru a determina încheierea acțiunii de protest.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune o serie de modificări în privința asigurărilor RCA.

Acestea sunt menite să reducă tarifele pentru vehiculele de transport marfă și cele agricole. Numai că toate se află la nivel de propunere parlamentară și niciuna nu e cu efect imediat.

Ce modificări propune ASF

Lucrăm la bonus malus, vom elabora o serie de subdiviziuni şi circumstanţe care să permită mai multe gradări de preţ, discutăm şi despre întreruperea RCA acolo unde există activităţi sezoniere, sunt în discuţii cu asigurătorii să avem la nivel generalizat, fiindcă în excepţii există, şi plata în rate pentru RCA. Toate temele sunt pe masă şi am încredere că vom găsi o soluţie în cele din urmă. Toate aceste măsuri sunt gândite ca să aibă ca rezultat final reducerea RCA”, a declarat Alexandru Petrescu, președintele ASF, citat de Wall-Street.ro.

Mai exact, se analizează posibilitatea de revizuire a sistemului bonus-malus. Nu se precizează exact ce și cum se va modifica, ci doar că se dorește reflectarea reală a profilului și comportamentului asiguratului și responsabilizarea acestuia.

De asemenea, se analizează posibilitatea introducerii unei „asigurări sezoniere”. Adică, transportatorii și fermierii vor avea posibilitatea de a suspenda temporar contractul RCA. Iar valabilitatea acestuia va fi prelungită cu perioada în care a fost suspendat.

În plus, ar putea fi permisă plata în rate a primei RCA, indiferent de nivelul acesteia. Și, totodată, ar urma să fie permisă revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni.

Tarifele RCA, reduse în funcție de istoricul șoferului

O serie de alte măsuri propuse de ASF fac referire la istoricul șoferului. Mai exact, de sorește o responsabilizare a conducătorilor auto, iar cei cu istoric negativ să plătească asigurări RCA mai mari.

Mai exact, propunerea ASF este de a fi introduse:

  • Monitorizarea electronică prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilității RCA;
  • Posibilitatea diminuării valorii primei prin introducerea franșizei plătibilă doar în caz de daună;
  • Certificatul de daunalitate, similar cu procesul de interogare existent în sistemul bancar (biroul de credite), prin care angajatorii să aibă acces la istoricul de incidente auto ale unui șofer (cu acordul conducătorului auto și respectarea legislației privind GDPR).

În cazul șoferilor cu o conduită bună în trafic, demonstrată prin dispozitivele telematics1, prima de asigurare ar putea fi redusă. Astfel, se încurajează respectarea normelor legale și a regulilor de circulație.

Transportatorii protestează din data de 10 ianuarie și au perturbat serios traficul la intrările în Capitală. Aceștia acuză că nu mai pot suporta prețul mare la RCA, care a crescut an de an.

Reprezentanții transportatorilor spun că pentru camioane de peste 16 tone asigurarea RCA pe 12 luni costă între 18.000 și 20.000 de lei pentru clasa B0 (prima înmatriculare). Cu aproape 15.000 de lei mai mult decât plătesc polonezii, de exemplu. Ceea ce duce la prețuri mai mari practicate de firmele de transport din România, comparativ cu alți transportatori din UE.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide